Blog

Rakija kao lijek

Oni koji umjereno piju rakiju rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti. Jedna čašica rakije liječi upale unutarnjeg zida krvnih sudova u kojima se nalazi masne naslage koje mogu  prouzrokovati srčani udar. Pod umjerenim pićem se podrazumijeva jedno do dva alkoholna pića koja sadrže 10 grama alkohola a to odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića.

Rakija ulazi u kategoriju prirodnog lijeka, tajnog narodnog oružja protiv mnogih bolesti, zajedno s maslinovim uljem, češnjakom, medom i drugim domaćim preparatima.

Za bol u želucu, prehladu, gripu i slične bolesti kažu da nema boljeg lijeka od rakije!  Preporučuje se i za bolove u mišićima, da ne govorimo o dezinfekciji rana, ali onda se koristi u vanjskoj primjeni, iako to mnogi zaboravljaju. Odlično paše kao aperitiv, a pomaže da lakše zaspite, da zaboravite, da se nasmijete. Međutim, ako niste pili domaću rakiju, niste je uopšte pili.

Gotovo se svaka biljka ili voće može staviti u rakiju i uzimati u obliku biljne rakije ili likera. Osim što su ugodne arome, biljne rakije i likeri su ljekoviti, te se mogu uzimati i umiješani u čaj.
Svaka od ovih rakija godi nepcu, te prenosi i ljekovita svojstva plodova od kojih je napravljena.

Zna Olga! Jeste li i Vi prokljuvili sistem?